Eva Gutiérez

DEFINIZIOA

Guepardoa oso animalia ezaguna da, “Chita” izenez ezagutu ahal zaio. Animalia hau, ugaztun ornoduna da, haragijalea eta felinoa. Bere izen zientifikoa “Acinonyx Jubatus” da.

EZAUGARRIAK

1.5 metro neurtzen ditu altueraz eta 40 eta 65 kg artean pisatzen du. Bere burua txikia da. Gorputz luzea eta polita du, mantza gorro-horixkekin. Aurpegian bi marra beltz ditu, begietatik ahoaren ezkina bakoitzeraino. Bere atzazkalak handiak eta kurbatuak dira (retractiles) eta

Bere ikusmena eta usainmen inoei ezker, felilno hau oso ondo ehizatzen du.

ELIKADURA

Animalia hau, haragijalea da eta bakarrik jaten ditu beste presak. Guepardoa ohituta dago eguerdian ehizatzera, beste animalia guztiak zuhaitz baten itzalpean etzanda dauden bitartean.

UGALKETA

2-4 kume edukitzen ditu. Hauek azala gris eta leunez eztalitako hilea daukate bizitzako lehenengo lau hilabeteetan. Haien haurdunaldiak hiru hilabete (90 egun) irauntzen ditu.

Guepardoa 10-15 urte bizi da.

BIZILEKUA

Animali hauen bizileku aniztasuna mugatzen joan da urteetan baina gaur Afrikan bakarrik bizi da.

Normalean, gepardoa animali bakartiak dira, hau da, ez dira taldetan ibiltzen.

MOTAK

Guepardoa mota bakarra da. Bakarrik existitzen da Acinonyx Jubatus.

BITXIKERIAK

Lurrean bizi den animaliarik azkarrena da, 110 km/h-ko korrikatzen ditu lasterketa laburretan.