Markel Moya

DEFINIZIOA Katua edo felis silvestrus catus familia felidaen mamiforo haragijale txiki bat da.


EZAUGARRIAK: Orokorrean 2.5-7kg pisatzen dute baina hainbat mota 11.3kg-tara heldu daiteke.Gehiegi jateagatik 23kg-taraheldu dira eta hori ekiditeko dieta egokia,kirol pixka bat eta gorputz osasungarri bat edukitzea ezinbestekoa da.Katuak 14-20 urte bizi egiten dute baina nagusiena,36 urtetara heldu zen.Urte gehiago bizi egiten dira kalera ez badira ateratzen(gaixotasun maila txikitzendu eta zauriak kaltegarriak izan ahal dira).Katu kalesaleak 2 urte  edo gutxiago irauten dute.Katuak oso azkarrak dira bere arreman tamaina/pisua.Adibidez katu bat 3’5 metroko salto bat eman ahal dute.Oso zulo txikiengatik zartu ahal dira zeren klabikula ez daukate.Paretatik igotzeko beraien atxaskalak erabiltzen dute.Katuak hainbat koloretakoak izan ahal dira:laranjak,grisak,beltzak…32 muskulu daukate aien belarrietan eta horrezegatik hain garatua entzumena.joera handia daukate lo egitera 13 edo 14 orduko siestakegin ahal dute.Beraien tenperatura 38º edo 39º -etan daude eta 140-220 taupada artean.Beraien zentzumen guztiak  oso garatuak daude.

  

  

  ELIKADURABeraien elikadura oso sinplea da,gehienetan pienso  jaten du edo bestela,etxeko soberakinak.Pienso hori oso kontzentratua da,eta hotik nergiaz baliatzen dira.


UGALKETAkatuak 5-8 kume izan ahal dute.Harra emeari ipurdia usaintzen dio,ondoren ukitzen dirza eta azkenik amodioa egiten dute.


BIZILEKUAEtxeeta ez badira bzi egiten oso gutxi irauten dute(2 urte).


MOTAKOso mota ugariak daude persiarra,asiatiko humo,aisin,turko,balines,azul ruso…

BITXIKERIAKMnduan hainbat katu ospetxu daude:katua botekin,silvestre,garfield…