Koldo Lombera

DEFINIZIOA: pinguino itsas hegazti bat da, ez duena hegan egitenIa gehienak heg hemisferioko kostaldean hotzetan bizi dira,hain zuzen,Antartikan.Sphenisciformes,familiakoa.


EZAUGARRIAK:espeziaren arabera tamaina desberdinak daude 30cm eta 120cm arteko.Moko sendoa eta hego motzak dituzte.Beste aldetik isatsa eta hankak motza ditu.


ELIKADURA: bestalde,zefalopodoz,krustazeoz eta arrain txikiz elikatzen dira,uretan trebezia handiz murgilduta harrapatzen baitituzte.Oso animalia taldekoiak dira batez ere umeak haztekogaraian,kolonia handitan bizi direlarik. 


UGALKETA:harri txikiz, algaz eta belarrez egindako zuloetan egiten dute habia. Han bi arrautz eta inoiz hiru erruten dituzte. Arrautza errun ondoren, emea itsasorajoaten da bi hilabeterako eta denboraldi guzti honetan arra egongo da arrautza babestean ezer ere ez jan gabe-40ªc tenperatura jasanez eta baita ere elur-erautsi izugarriak ere. 


BIZILEKUA:pinguino espezie guztiak hegoburuaren inguruko eskualde zabal batean bizi dira. Espezie batzuk ordea, hala galapagoetan.Pinguino enperadorea eta adelikoa pinguinoa bakarrik dira, kontinente antartikoan soil-soilik bizi direnak.


MOTAK:18 pinguino mota bereiz daitezke.Aipagarrienak hauek dira:1.pinguino txikia:pinguino txikiena da,35cminguru nehurtzen du.Lepoa, bizkarra eta hegoak beltzak izaten ditu, bular-sabelak berriz zuriak.2.pinguino motoduna:60cm neurtu, luma horietako bi moto ditu.Negua itsasoan ematen du.3.pinguino handia:110cm inguru nehurtu egiten du.Hegoburuko hegoburuko izoztegietan ematen du bizitzaren parterik handiena eta arrainak eta soin berak jaten ditu batez ere.4.Pinguino enperadorea:pinguino mota handiena eta ezagunena da.120cm inguru nehurtzen du.

BITXIKERIAK